DSC05535.JPG
DSC02875.JPG
SAM_0062.JPG
DSC05535.JPG

Doelstelling


SCROLL DOWN

Doelstelling


Onze vereniging is niet zomaar ontstaan. De idee dat paarden in alle omstandigheden zichzelf moeten kunnen zijn en de overtuiging dat de courante opvattingen over paarden houden niet altijd de juiste zijn, zette Catherine Dumon en Evelien Van De Mert ertoe aan om een vereniging op te richten om deze stellingen duidelijk te maken aan het publiek.

Daarom geven we iedereen graag mee wat de achtergrond van de vereniging daadwerkelijk betekent, waar we voor staan en waar we naar streven.
Wij hopen dat ons verhaal alle mensen zullen inspireren die rechtstreeks of onrechtstreeks met paarden te maken hebben.

DSC02875.JPG

Historiek


Historiek


Onze vereniging is ontstaan vanuit onze passie voor paarden.
Het was voor ons beide (Catherine en Evelien) een kinderdroom om een eigen bedrijfje in de paardenwereld te starten. We leerden elkaar dan ook kennen in een werkomgeving met paarden. Ondanks onze heel uiteenlopende karakters voelden we elkaar van het eerste moment perfect aan zonder veel woorden.

Onze stille vennootschap op het werk groeide heel snel uit tot een intense en diepe vriendschap. Onze dromen zijn verschillend en toch heel synchroon. Als een puzzel vallen ze in elkaar. De belangrijkste gelijkenis is ons einddoel: ook al hadden onze dromen een andere vorm, het doel was voor ons beiden om zoveel mogelijk paardenleed uit de wereld te helpen. In onze vereniging draait dan ook alles in de eerste plaats rond "het paard".

"Niets voor niets" zegt men wel eens en we hebben dan ook hard gevochten om dit te verwezenlijken. Met de steun van vele mensen zijn we er dan toch in geslaagd om jullie met grote trots te mogen vertellen dat wij van start zijn gegaan met onze vzw De Groenen Hoek. We hebben al een heel leuke groep van leden en hopen in de toekomst nog volop te kunnen groeien.

Onze ervaringen uit het verleden:

Evelien

“Reeds als jong meisje zag ik hoe mensen uit onwetendheid paarden verkeerd behandelden door ze dagenlang op stal te laten staan of gewoon hun taal niet te spreken. Nog steeds worden veulens veel te vroeg van hun moeder weggetrokken, in een stal gehouden en foutief benaderd omdat ze “onhandelbaar” lijken. Paarden gaan zich misdragen omdat ze worden behandeld als mens en niet als paard. Ze worden onberijdbaar door de martelingen die ze moeten ondergaan doordat de ruiter handelingen eist die hijzelf niet beheerst.
Dit heeft mij doen beseffen dat ik iets moet ondernemen en mensen op een verantwoorde manier met paarden moet leren omgaan, wat veel aangenamer is voor zowel mens als paard. Een paard is immers geen voorwerp van prestige maar een zeer gevoelig levend wezen dat intens kan lijden.”

Evelien

Catherine

"In de loop van mijn carrière in de paardenwereld ben ik heel wat paardenleed tegengekomen, zowel door handelingen van mensen uit onwetendheid als door handelingen uit geldbejag. Paarden worden gemarteld om te presteren opdat ze zoveel mogelijk geld opbrengen. En tegelijkertijd wordt er bespaard in het noodzakelijk onderhoud van het paard, zoals hoefsmid, dierenarts, voeding… Een dood veulen wordt bij de moeder weggenomen uit eigenbelang of onwetendheid en er wordt vergeten dat de moeder haar tijd nodig heeft om afscheid te nemen. Een paard is een uiterst gevoelig wezen, vraagt veel verantwoordelijkheid en heeft men voor het leven.
Daarom heb ik besloten om hier iets aan te doen, om elk paard dat bij ons terecht komt een zeer paardwaardig bestaan te geven, een prachtige oude dag of een leuke leerschool op een grote weide tussen de soortgenoten."

Catherine

SAM_0062.JPG

Heden


Heden


Onze vereniging is uitgegroeid tot een solide organisatie waarbij we de mensen dichter naar het paard brengen in plaats van andersom.

Onze 11 ha weiland is ondertussen volledig bewoond door de paarden van onze leden. Het valt onze leden op dat hun paard rustiger, toegankelijker en vaak ook zelfverzekerder geworden is zodra ze deel uitmaken van één van onze kuddes.

Bovendien lenen zij zich als geen ander voor hippotherapie. Deze therapie is de laatste jaren zeer populair geworden vanwege de uitzonderlijke resultaten bij mensen.

Kortom, wij helpen paarden en de paarden helpen onze naaste mens. Dit is het doel van onze vereniging.

 

Wil je ook deel uitmaken van onze vereniging?